teksten schrijven voor website

eric-fat-new blogartikels schrijven, webteksten

Teksten schrijven voor een website

Hoe teksten schrijven voor een website? Enkele tips.

Sommige mensen zijn natuurlijke schrijvers. Teksten schrijven is iets wat ze graag doen. Ze kunnen in enkele minuten tijd een aantrekkelijke, leuke, leesbare tekst schrijven. Andere hebben dat talent niet. Jammer genoeg hebben zij het veel moeilijker om bezoekers op hun website te houden. Maar ook al is aantrekkelijk schrijven deels een kwestie van talent, het helpt om te oefenen! In deze blogpost geef ik zes tips om de stijl van uw tekst te verbeteren en te zorgen voor een aantrekkelijke inhoud voor uw website. Hier enkele tips om teksten te schrijven die aantrekkelijk zijn. En misschien ook wel om je een beetje te begeleiden en helpen.

1. Veel lezen

Als u een aantrekkelijke schrijfstijl wilt ontwikkelen, dan moet u veel lezen. Het heeft geen belang of u romans, blogs, magazines, de krant enz. leest. Lezen is een essentiële stap om uw eigen schrijfstijl te verbeteren. Ten eerste leert het u hoe andere mensen hun zinnen vormen en vervolgens paragrafen bouwen. Als u vaak leest, leert u ook hoe u grappen kunt gebruiken en hoe u met taal kunt spelen via levensechte voorbeelden. Ten slotte ontwikkelt u door veel te lezen een buikgevoel over wat een tekst mooi leesbaar maakt. U wordt geïnspireerd om in geen tijd uw eigen geweldige artikels te schrijven!

2. Kiezen voor formeel of informeel

De meeste teksten op het internet zijn niet bijster formeel. Vooral op blogs is een informele stijl gebruikelijk. Maar niet alle blogs zijn hetzelfde en niet alle bloggers zijn gelijk. Vergeet dus nooit uw merk en publiek, en kies een formele of informele stijl om u tot uw lezers te richten. Gebruik een stijl die zowel bij u als bij uw blog past en probeer consequent te blijven. Anders raken uw lezers waarschijnlijk in de war.

Op fatmama.be proberen we bijvoorbeeld op een enthousiaste manier te schrijven. We zijn allemaal jong, ons bedrijf is jong en verandert voortdurend en we zijn gepassioneerd door wat we doen. We vinden ook dat een enthousiaste stijl bij ons publiek past. Naar andere sites te kijken en hierover nadenken kan helpen als u niet zeker bent welke stijl bij u past.

3. Kies variatie

Een aantrekkelijke tekst is een gevarieerde tekst. Dat betekent dat u herhaling moet proberen te verhinderen. Probeer lange zinnen af te wisselen met kortere. Vermijd lange zinnen sowieso. Lezen vanaf een scherm is niet zo gemakkelijk voor mensen. Met lange, ingewikkelde zinnen wordt lezen nog moeilijker. Teksten schrijven is niet erg moeilijk, maar hou wel rekening dat ze vlot lezen.

Kijk naar hoe uw zinnen zijn samengesteld. Probeer de woordvolgorde af te wisselen. In de meeste talen kan de woordvolgorde op allerlei manieren worden afgewisseld. Een zin zoals bijvoorbeeld: “Bij Fatmama geven we advies over SEO” kan worden geschreven als “we geven advies over SEO bij Fatmama”, maar ook als “advies over SEO wordt gegeven bij Fatmama”. Door de samenstelling van uw zinnen af te wisselen wordt uw tekst veel aantrekkelijker.

Probeer synoniemen te gebruiken als u een woord heel vaak gebruikt. Sommige mensen gebruiken de woorden ‘en’ of ‘te’ heel vaak. Door soortgelijke woorden te gebruiken als ‘ook’, ‘bovendien’ of ‘eveneens’ wordt de tekst mogelijk veel aantrekkelijker.

4. Gebruik geen abstracte begrippen

Als u een artikel schrijft, probeer dan duidelijke termen te gebruiken. Probeer woorden te gebruiken die een betekenis hebben voor mensen, woorden die mensen kunnen visualiseren. Schrijven over ‘personeel’ en ’werknemers’ blijft abstract terwijl schrijven over ‘de secretaresse’ en ‘de klusjesman’ meer betekenis heeft. ‘Search Engine Optimization’ is een heel abstract begrip, ‘hoog scoren in Google’ onmiddellijk duidelijk maakt wat u bedoelt. U moet natuurlijk doorgaans enkele abstracte termen en woorden gebruiken in uw blog. Dat is prima, zolang u deze termen met behulp van concrete termen ook uitlegt. Voorbeelden toevoegen is ook een goede oplossing.

Met een beetje oefening schrijf je best snel een goede tekst over jouw producten, diensten of activiteit.

Teksten schrijven voor het ‘web’ is iets dat je best wel kan aanleren, als een website goed onderhouden wordt zal het u absoluut ten goede komen. Duidelijkheid voor jouw klanten en doelgroepen, en uiteindelijk is het daarom dat je met een goede informatieve plek op het internet aanwezig bent. Zoals al eerder beschreven gaat het uiteindelijk allemaal om jouw verhaal te vertellen, storytelling in het jargon.

Vragen? Gratis advies rond deze materie of andere zaken, voel je vrij om ons zonder enige verplichting te contacteren.

En als je iets dieper wil ingaan op dit onderwerp kan je steeds deze pagina eens bekijken.

Aarzel niet om dit bericht te delen!