Website laten maken, waarop letten?


25 juni 2017


Contacteer ons

De valkuilen en wat je eraan kan doen!

Een website laten maken en de juiste webdesigner inhuren.

Een website laten maken, dat moet fun zijn, geen kruistocht! We werken met veel klanten die behoefte hebben aan website redesign. Het is logisch want we horen veel horrorverhalen over hun eerdere ervaringen met webdesigners. Terwijl sommige ondernemers het geluk hebben gehad om efficiënte, creatieve en goede webdesigners te hebben gevonden, sommige anderen komen in een moeilijke situatie vanwege de (ter goeder trouw) verkeerde keuze.

Geloof ons, meerdere malen komen we deze problematiek tegen. En dat maakt het dan weer een stuk moeilijker om het vertrouwen in de eerste fase terug te winnen. Het is niet anders en bij Fatmama trachten we de zaken transparant voor te stellen. Een website laten maken bij Fatmama betekent passie en professionalisme. Kennis van zaken en bijscholing.

Hier zijn een aantal getuigenissen van klanten die de verkeerde webdesigners hebben ingehuurd in het verleden.

Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent wanneer u een nieuwe webdesigner wil aanstellen om, de belangrijke taak, van een goede website te bouwen wil uitbesteden.

1. De broer van mijn mijn kennis, zijn zus kent iets van webdesign en wil je wel gratis verder helpen.

Als iemand gratis of spotgoedkoop voor u een website wil bouwen, dan is dat al een reden waarom het eindresultaat niet zal weerspiegelen wat u in gedacht had. Het is door heel het proces moeilijk communiceren, en uiteindelijk heeft u de website gratis of zeer goedkoop gekregen.

“Men kijkt een gekregen paard niet in de mond”

Je wil toch niet dat de website voor uw onderneming uitgewerkt wordt door iemand die nog volop aan het leren is, of door een “doe het zelver” die niet op de hoogte is van de ‘webactualiteit’. Laat staan dat deze web – klusjesman/vrouw de zo belangrijke taak op zich neemt?

Gevolg: de conversieratio van uw nieuwe en gratis website zal te verwaarlozen zijn. Een website laten maken is meer dan even snel contact leggen met iemand en van start gaan.

Conclusie: Goedkoper of gratis is niet beter.

Je krijgt wat je ervoor betaalt. Dit geldt voor alles, maar vooral voor webdesign. Voor de hoogste kwaliteit webdesign en ontwikkeling, zul je webdesigners en ontwikkelaars nodig hebben die je moet betalen. Goede webdesigners hebben hard gewerkt om de vaardigheden te ontwikkelen en kennis te vergaren die nodig zijn om een topproduct te creëren.

Kost het meer dan € 1500 (of in het geval van de je kennis zijn broer en haar zus, een flesje wijn en een Bongo bon)? Ja.
Maar zal het eindresultaat de moeite waard? Zeker weten!

Een Bongo bon, flesje wijn of etentje, daar maak ik wel een professionele website voor…

2. Mijn webdesigner had geen plannen en ik moest het meeste werk doen.

Je website had al 3 weken geleden afgewerkt moeten zijn, je bent onzeker of men nog bezig is aan je project? Wanneer kan de website ‘live’ gaan? En eigenlijk weet je niet echt hoe de website er gaat uizien. Laat staan dat je weet of die technisch in orde is.

Je hebt het gevoel dat je zelf nog erg veel moet doen om het proces te versnellen. Eigenlijk, het enige wat je moet doen is de webdesigner(s) in kwestie laten vallen. Onmiddellijk stoppen!

Conclusie: Strategie is Koning en goede afspraken Keizer!

Het inhuren van iemand om uw website te bouwen is net zoiets als het inhuren van iemand om uw huis te bouwen. Goede webdesigners zullen met u verschillende zaken bespreken, een plan van aanpak opmaken en duidelijke afspraken maken voor het werk nog maar begint.

Er moeten analyses gemaakt worden (marktonderzoek en concurrentie-analyse)om je project toegevoegde waarde te geven. U moet begrijpen wat de basis van het proces is en idee hebben van wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

3. Mijn webdesigners waren alleen gericht op hoe COOL DE WEBSITE eruit zou zien.

Tuurlijk, het ziet er geweldig uit. Het heeft een strak en sexy design en de nieuwste toeters en bellen. Je hoeft niet eens de helft te begrijpen van wat je ontwerpers uitleggen wat je website allemaal kan doen…, maar het is duidelijk dat je een coole site zal krijgen.

Hier is het probleem dat gedurende dit proces enkel aan de ‘coole’ look & feel gedacht gaat worden. Veel minder wat de website voor je onderneming kan betekenen.

Een ‘coole’ website is prima, maar prioriteit in het bouwen van een professionele site is dat die iets zal toevoegen aan jouw onderneming.

Een flashy en coole website, dan komen de klanten vanzelf, denk je dat nu echt!

Nieuwe klanten, leads en prospects, en daarvoor is een ‘coole website’ enkel verre van genoeg.

Conclusie: Een goede website heeft meer nodig dan alleen maar ‘looks’.

Webdesign is meer dan het ontwerpen van een site die er geweldig uitziet.

Zorg ervoor dat vanaf het begin, u en uw ontwerper een gesprek hebben over hoe uw nieuwe site voor nieuwe bezoekers hen zal egeven waar ze naar zoeken. Nieuwe bezoekers zijn potentiële klanten, en die kansen mag je niet laten liggen.

Dat is het hele reden dat u een nieuwe site laat bouwen in de eerste plaats, toch?

4. Ik had een goede webdesigner maar het was iemand die de dingen niet op ‘papier wou zetten’

Wij hebben geen contract nodig! Betaal me en ik zal meteen aan de slag gaan.

Ons lijkt het vreemd ze het werk starten zonder een overeenkomst, maar misschien is het omdat ze zo ervaren dat ze het werk praktisch in hun slaap kunnen doen? Wel, een mondelinge overeenkomst werkt gewoonweg niet voor webdesign projecten. Punt!

Conclusie: een contract of schriftelijke overeenkomst is belangrijk.

Goede webdesigners met ervaring zullen het opstellen van een contract of overeenkomst zeker aan u voorstellen, een overeenkomst dat beide partijen zal beschermen tijdens het ontwerpproces.

Als ze geen contract of overeenkomst aanbieden, is dit een waarschuwing van hun gebrek aan professionaliteit.

Zorg ervoor dat de overeenkomst precies duidelijk maakt wat het werk zal omvatten, wat de kosten zullen zijn, en ook de betalingsmijlpalen die je hebt afgesproken bevat.

Een overeenkomst is niet nodig, dingen kunnen niet foutlopen…komaan…!

U moet uw project beschermen met een contract, of in ieder geval een e-mail waarin staat wat er gedaan moet worden en het budget opgegeven staat. Het is een eenvoudige stap die een hoop problemen kan vermijden. Gewoon omdat het duidelijk is voor alle partijen.

5. Mijn webdesigner weigerde aan de slag te gaan tot ik hem volledig betaalde.

Goede webdesigners maken het gebruikelijke praktijk om een voorschot te vragen voor de aanvang van de werken.

Terwijl het resterende bedrag kan worden betaald in vooraf bepaalde milestones en/of aan het einde van het project. Dit komt omdat webdesign een proces is op basis van inspanning en het volledig betalen aan de start niet eerlijk is voor beide partijen, in de beide richtingen.

Conclusie: Betalingsmodaliteiten moeten eerlijk zijn.

Als een ontwerper de volledige betaling bij aanvang van het design en ontwikkelingsproces vraagt betekent dit o.i. een RED FLAG! Een grote waarschuwing!!

Zoals vermeld in # 4, moet u een overeenkomst vastleggen die de betalingstermijnen koppelen aan vooraf vastgelegde mijlpalen. Door het vooraf betalen van de volledige som, neemt als klant een groter risico.

6. Ik huurde een ontwerper die VERDWEEN de dag na mijn storting.

Uw ontwerper moet een part-time goochelaar zijn want nadat je haar ingehuurd hebt en storting uitgevoerd hebt, is ze plots volledig verdwenen.

Conclusie: Controleer de websites op hun portfolio.

Wanneer u de portfolio van uw ontwerper bezoekt, vergeet dan niet om een paar van die websites te bezoeken. Ervan uitgaande dat de sites bestaan, e-mail de eigenaars van een paar van hen en zien wat hun ervaring bij het werken met deze ontwerper.

Wanneer u betaalt, doe het dan via een creditcard of PayPal of een overschrijving. Nooit in contanten betalen!

Zo heb je bewijzen in handen als er iets mis zou gaan. Nooit cash betalen, en zeker niet zonder een ontvangstbewijs.

7. Ik was niet blij met mijn webdesigners het werk was halverwege helemaal niet wat ik verwachtte, die website laten maken lijkt een stresserend proces te worden.

“Ik hou echt niet van wat ze hebben gedaan, maar ze weten wat ze doen en ik niet. Uiteindelijk zullen we het goed te krijgen.”

Je hebt veel geld besteed aan uw nieuwe website … maar de resultaten zijn minder dan verwacht. Eigenlijk voel je je zo slecht bij het resultaat en u bent niet tevreden met uw ontwerper.

Maar je hebt zo veel tijd en geld ingestoken dat je voelt dat je hen aan boord wil houden en pushen totdat je uiteindelijk het gewenste resultaat te krijgt. M.a.w., een website laten maken vraagt op opvolging, van u en uw webdesigner.

Conclusie: Slechte investeringen zullen nooit goede worden. Website laten maken? Het kan ook anders!!

Als je een behoorlijk budget wil uitgeven voor een topproject dat voldoet aan jou verwachtingen, steek dan ook energie in het uitzoeken van de verschillende opties. Er zijn veel webdesigners en bureau’s, echter weinig werken op een 100% professionele manier.

8. Ik ben bezig met een webdesigner die beloofde een nieuwe website op te leveren, sneller dan een blikseminslag, laat ons zeggen, “een weekje” en klaar is kees.

“Zeker! Totaal nieuwe website design, hè? Ik kan dit zeer snel doen … wat denkt u over een weekje of twee vanaf nu?

Je hoeft niet veel over webdesign te weten, maar lijkt het u zelf niet haalbaar om uw professionele website voor uw onderneming op een weekje of twee af te werken?

Een professionele website, daar heb je maar een weekje of twee nodig, klaar is kees!

In feite hebben onze meeste klanten, die van Fatmama dus, een tijdsproces van 5 tot 15 weken doorlopen, afhankelijk van de complexiteit en behoeften, alvorens hun website online ging.

Dit is de normaalste zaak van de wereld, niet één professioneel webbureau zal u een website garanderen op een weekje of twee. Een professionele website laten maken neemt minstens enkele weken in beslag, toch als je kiest voor professionalisme.

Conclusie: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook zo!

Nou, het zal meer dan een week duren om uw site te ontwerpen. En als je een ontwerper inhuurt die onrealistische resultaten belooft, zal je waarschijnlijk niet blij zijn met wat ze opleveren. Een goed ontworpen site kost niet enkel geld, het kost ook tijd!

9. Toen mijn nieuw ontworpen website voltooid was wilde mijn webdesigner dat ik extra geld zou betalen voor het beheer van website.

Wees wantrouwend wanneer een webdesigner u schitterende websites laat zien maar weigert te tonen hoe u ze zelf kan onderhouden. Red Flag procédure inzetten.

Sommige webdesigners houden volledige controle over de websites door het uitschakelen van de mogelijkheid dat hun klanten zelf veranderingen kunnen aanbrengen. Resultaat, voor elke aanpassingen veel geld betalen en meestal ook lange wachttijden. U ervaart als het ware een gevoel van gijzeling.

Laat je bij het maken van een website nooit gijzelen door de ontwerpers of ontwikkelaars.

Een website laten maken is vandaag een job voor specialisten. Ze moeten constant bijscholen en kennis hebben van veel meer dan webdesign alleen.

Goed webdesigners bezorgen u basishandleiding over hoe de inhoud toe te voegen, veranderingen aanbrengen en al wat aangepast moet kunnen worden.

Conclusie: Een goede ontwerper mag uw website niet gijzelen!

Voordat u akkoord te gaan met een bepaalde ontwerper, bespreek dan vooral wat er zal gebeuren nadat de site voltooid is.
Als ze beginnen te vertellen dat alleen een webdesigner gekwalificeerd is om wijzigingen aan te brengen, begin dan niet te lopen, begin heel hard te lopen en zoek een andere ontwerper!

10. Toen ik mijn website voor het eerst zag, zag die er totaal anders uit dan waarvoor ik betaald had.

Je hebt je huiswerk gedaan, vond een goede webdesigner, legde een plan uit en jullie gingen samen van start met het proces.
Je ziet je nieuw ontworpen site voor de eerste keer nu en het ziet er anders uit dan wat je verwacht. Sterker nog, het is helemaal niet wat er besproken is.

Die website laten maken begingt de vorm aan te nemen van een martelgang.

Kies voor een professionele webdesigner!

Conclusie: Communicatie is de sleutel.

Weet u nog het onderwerp over contracten en/of overeenkomsten hierboven besproken?

Het contract moet voldoende gedetailleerd zijn, details omtrent de uitwerking van de precieze verwachtingen voor alle elementen van de site.

In veel gevallen zijn deze soorten ontwerp problemen te vermijden door een goede communicatie.

We hopen dat u er iets aan gehad heeft.
Eric Gebruers

Contacteer ons
terug naar alle berichten

Deel dit bericht!