Wat kost een website bouwen en ontwikkelen?


16 mei 2017


Contacteer ons

Wat kost een website?

Hoeveel is teveel en wat is te weinig?

Niet zo lang geleden, een vriend belde om te vragen wat ik zou aanrekenen voor het ontwerpen en ontwikkelen van een website. Aangezien ik van de stelling uitga dat ik niet voor vrienden opdrachten aanneem,verwees ik hem naar ergens anders. Zijn eerste vraag nadat ik hem doorverwezen had, wat kost een website eigenlijk……

Op voorhand wou ik hem laten weten dat de tarieven van mijn collega’s een stuk hoger zouden kunnen liggen dan wat hij in gedachte had. Dat wist ik op voorhand!

Ondanks mijn waarschuwing, mijn vriend stuurde aanvragen naar verschillende ontwerpers en ontwikkelaars.

Hij verwachtte veel functies voor weinig geld. Ze was gefrustreerd omdat ze niet veel reacties kreeg, en degenen van wie ze wel een antwoord kreeg, lag het antwoord telkens in de lijn van… “Sorry, maar ik denk niet de geschikte partij te zijn voor uw project.”

“Wat doe ik verkeerd?” Vroeg ze me. “Al deze bedrijven willen meer budget dan ik bereid om te betalen.”

Het probleem met koopjes. Of beter gezegd, goedkoop.

Koopjes zijn goede zaak als je een nieuwe jeans nodig hebt, maar niet als je een professionele service nodig hebt. Laten we eens kijken naar een voorbeeld.

Een voorbeeld.

Stel voor dat u dringend een tandarts heeft, u heeft twee keuze’s om een beschadigde kies te laten behandelen.

Er zijn twee tandartsen in uw regio, en kan enkel beoordelen op hun logo. Kijk naar het beeld hieronder.

Welke kiest u, de tandarts (logo links) of deze rechts (logo rechts)?

wat kost een website

 

Welke tandarts zou je bellen?

Degene die professioneel lijkt? Of de goedkoopste?

Laat me raden, u kiest voor de duurdere tandarts.

Dit is belangrijk om twee redenen. Ten eerste, als u beslist wat u zich kan veroorloven voor uw eigen website, is het in gedachten houden dat goedkoper is niet altijd beter is, belangrijk.

Ten tweede, je wil niet een website die eruit ziet zoals de tandarts met het logo rechts die een vulling plaatst voor 35 euro…..
Ik denk dat we kunnen aannemen dat de eerste tandarts waarschijnlijk betere kwaliteit te bieden heeft. Het is ook een kwestie vertrouwen.

Uiteindelijk heb je geen zin om iemand aan je tanden te laten prutsen die maar de prijs vraagt 5 hamburgers uit een Quick restaurant. Nee toch? Jezelf dus de vraag stellen – wat kost een website – is dus een goede vraag. Ik hoop dat u op het einde van dit artikel tevreden bent met mijn antwoord.

Een woord over ‘de kosten’.

Zoals ik al eerder heb gezegd,de kosten van een website variëren enorm afhankelijk van de functionaliteit die u nodig heeft, wat je verwacht dat een website doet, en een aantal andere factoren.

Websites zijn niet echt zoals auto’s, huishoudelijke apparaten, of enig tastbaar goed dat je zou kopen in een winkel – de creatie van een website is een dienst en niet een product.

Als u een website wilt, alleen maar omdat het leuk is om er één te hebben, is begrijpelijk dat je niet veel geld wil uitgeven.

Het goede nieuws is, geef dan geen geld uit want het is verloren geld. De vraag – wat kost een website – heb ik al duizenden keren gekregen, en duizend keer heb ik hetzelfde beantwoord…wat kost een bezoek aan de tandarts?

Er zijn tal van gratis of goedkope platforms beschikbaar voor mensen die een blog of website willen. Let wel, wat ze ook beloven, er zijn erg veel nadelen.

Echter, als u een bedrijf runt, en uw wil optimaal gebruik maken van de mogelijkheden op internet, u wil uw bedrijf laten groeien, uw wil leads aantrekken, uw wil online marketing doen. Dan heeft u een professionals nodig.

Degenen onder ons die diensten voor die bedrijven hebben hard gewerkt om te kunnen (1) luisteren naar wat je nodig hebt en (2) het ontwikkelen van een plan om die behoeften te voldoen.

Factoren die je beslissing wat te betalen voor een website moeten beïnvloeden!

1. Hoeveel geld kan je verdienen met een goed ontworpen site die functioneert zoals het hoort?

Het is niet altijd makkelijk om in te schatten hoeveel een website uw inkomsten te verhogen, maar laten ons zeggen dat het hebben van een professionele website u zou helpen de winst € 25.000 per jaar te laten stijgen.

Een website gaat in het algemeen 2-4 jaar (soms meer) mee voordat er een grondige update moet uitgevoerd worden.
Stel dat de kosten € 10.000 zijn en u kunt op 3 jaar € 75.000 meer winst maken, is dat niet een vrij goede deal?

Als ik weet dat ik € 10.000 euro morgen moet betalen voor een website die me op 3 jaar 75.000 euro oplevert, dan doe ik dat toch?

Waarschuwing: Niemand kan of moet u beloven exacte cijfers, want het is onmogelijk om te weten zeker. Doch kan je toch een berekening maken die betrouwbaar is. En uiteraard kan u de cijfers delen of vermenigvuldigen. Het voorbeeld is waarheidsgetrouw.

2. Wat heeft uw website absoluut nodig?

Iedereen denkt al snel dat een website vol sliders, animaties en effecten moet staan. Dat geeft een goede indruk. Nou ja, smaak is koop natuurlijk. En toegegeven, een mooie en discrete animatie mag zeker. Dat maakt het surfen door de website aangenaam. en het kan ook de bezoeker leiden naar waar je wil. Wat kost een website? Als het enkel maar om sliders en animaties zou gaan zou het erg eenvoudig zijn om hierop te antwoorden.

Een slider met veel beelden. ‘t ja, iedere z’n ding, zolang het maar niet de gebruiksvriendelijkheid van de website in de weg staat.

Toch liever geen overdaad zouden we zeggen.

Het belangrijkste dat we voor ogen moeten houden is dat bezoeker doet wat wij willen dat hij doet. Voor een webshop is dat – kopen -, voor een andere website is dat contacten verzamelen.

Voor weer een andere website kan het meer een informatieve bedoeling hebben. of de aanvraag van een offerte misschien.

De doelen kunnen verschillend zijn, maar je moet wel weten waar je heen gaat met je website. Elke pagina van uw site moet worden ontworpen met een doel in het achterhoofd.

3. Hoeveel kunt u zich veroorloven?

Merk op dat ik niet heb gevraagd hoeveel u wilt betalen, want dat is een heel andere zaak.

Als je denkt dat je niet veel kan uitgeven voor een website, mag u ook natuurlijk niet verwachten de vele voordelen van een duurder systeem te kunnen krijgen.

Dus wat wil je in de eerste plaats? wat is het doel van je nieuwe website.

4. Wat is er nodig om te krijgen wat je wilt?

Als u wilt dat uw website 10.000 den euro’s / maand gaat opbrengen, dan zal u dat niet kunnen realiseren met een budget van pakweg 2000,00 euro. Een website is namelijk veel meer dan de website alleen.

Als u aangepaste functionaliteit wilt, zal u dit niet kunnen krijgen van een student of een amateur / hobby websitebouwer.
Nogmaals, het is belangrijk om te bepalen wat uw website nodig heeft.

Als je niet alles wat wil nu kan veroorloven, dan kan u altijd het project opsplitsen in verschillende fasen. Plan bijkomende functies in voor een later tijdstip. Bespreek dit met uw webbouwer.

5. Wie kun je vertrouwen?

  • stellen ze vragen over mijn doelen? Zo niet, waardeloos!
  • praat men ‘open’ over budgetten
  • zijn de prijzen in lijn met wat ik me kan veroorloven
  • heeft men projecten vergelijkbaar met wat ik nodig heb?
  • altijd vragen om te zien voorbeelden te zien
  • altijd vragen naar betalingsvoorwaarden
  • wat heeft men te vertellen over social media en Roi
  • heeft men getuigenissen van klanten

Dus hoeveel is te veel voor een website?

Nogmaals, als we beseffen dat het ontwerpen en ontwikkelen van websites een dienst zijn, niet een product, hangen de kosten af van wat je nodig hebt, wat je doelen zijn met een nieuwe website. Bij Fatmama zetten we met plezier een projectprijs vast met een uitgebreide beschrijving van wat we samen overeenkomen.

Als uw tandarts 5 uur nodig heeft om uw vulling te plaatsen, moet het dan meer kosten? Natuurlijk niet! Dus waarom zouden we dan een uurtarief betalen voor een website? Maakt het uit hoe lang men er moet aan werken? Een afgesproken deadline en budget zijn erg belangrijk voor u.

Figures please, ik wil getallen weten!! 🙂

Voor een zakelijke website, is het moeilijk om een schatting te geven, er zijn zoveel mogelijkheden.
Als u een 5-6 pagina website met een contactformulier en geen andere functies nodig hebt, kun je waarschijnlijk al iets degelijk vinden voor ongeveer € 3 tot 5.000,00 euro.

Als u meer dan de basics nodig heeft, verwacht dan meer te betalen.

Zoals ik al eerder zei, als het niet uw plan is om op één of andere manier te iets verdienen met uw website, doe dan de investering niet. Gebruik dan een gratis of goedkope online websitebouwer.

Maar als je een website wilt, omdat je je realiseert hoe krachtig het internet kan zijn en hoeveel mogelijkheden er zijn om ook voor uw bedrijf de winst te laten stijgen, wees dan bereid te betalen voor wat je nodig hebt.

Wat kost een website, het draait om meer dan deze eenvoudige vraag.

Maar, het is de moeite waard, dat beloof ik u.

Contacteer ons
terug naar alle berichten

Deel dit bericht!