eric-fat-new Designtrends 2019, Grafisch ontwerp, Symmetrie

Grafisch design en symmetrie

Grafisch design en symmetrie, Wes Anderson stijl!

Wes Anderson maakt niet alleen films – hij maakt kunst. De regisseur achter films als The Grand Budapest Hotel en Moonrise Kingdom creëert weelderige, ingewikkeld vormgegeven werelden vol vreemde personages, en dat met een onmiskenbare visuele stijl. Centraal in die stijl staat Anderson’s liefde voor symmetrie in het ontwerp. Grafisch design en symmetrie, voer voor ontwerpers, designers, kunstenaars en u!

 

Grafisch design en symmetrie

Grafisch design en symmetrie in fotografie.

Anderson’s voorliefde voor het centreren van shots is niet alleen een eigenaardigheid. Het is eigenlijk het bewijs dat symmetrie een zeer effectieve visuele techniek kan zijn. Hier zijn 5 dingen die je kunt leren van de symmetrische stijl van deze regisseur.

Mensen Natuurlijk Liefdessymmetrie

Onze hersenen zijn gehard om symmetrie lief te hebben. Zoals PolicyMic opmerkt, hebben mensen de neiging om fysieke aantrekkelijkheid te beoordelen op basis van gezichtssymmetrie. Het effect is zo krachtig dat “zelfs baby’s van 4 maanden oud symmetrie herkennen en verkiezen”.

Als ontwerptechniek kan symmetrie een soort snelkoppeling zijn naar het creëren van impactvolle beelden. We zijn al geprogrammeerd om het leuk te vinden en erop te reageren, waardoor symmetrie zo dicht mogelijk bij ‘een garantie’ ligt als je kunt krijgen in het ontwerpwerk.

Het zou ook kunnen verklaren waarom Anderson zo loyaal en toegewijd volgt. Zoals het PolicyMic-stuk aangeeft, is Anderson “een cool voorbeeld van hoe biologie en kunst elkaar kruisen en waarom we van de dingen die we doen houden”.

Grafisch design en symmetrie in fotografie en ontwerp.

 

Grafisch design en symmetrie

©Axel Lauer | Christelijke kerk in IJsland met een meer erachter en een bewolkte lucht.

Axel Lauer | Christelijke kerk in IJsland met een meer erachter en een bewolkte lucht.
Grafisch design en symmetrie, ymmetrie creëert aandachtspunten, zo ook in online als offline beeldvorming.

Er is geen magische formule om de aandacht van de kijker vast te leggen, maar het gebruik van Anderson-stijl (symmetrie) kan in de buurt komen. In de woorden van de beroemde filmwetenschapper David Bordwell, het soort centraal perspectief dat Anderson gebruikt, “helpt je oog te richten op de belangrijkste items” in een beeld. Kortom, de symmetrische stijl van Wes Anderson zorgt ervoor dat je precies kijkt waar de regisseur wil dat je kijkt.

Maar Anderson doet meer dan alleen met het systeem spelen. Hij geeft je ook iets dat het bekijken waard is. Zoals de School voor Digitale Fotografie opmerkt, heeft een symmetrische opname twee elementen nodig om efficiënt te zijn: “een sterke compositie en een blikvanger.

Wes Anderson bereikt dat door het gebruik van rijke kleuren, fascinerende personages en eigenzinnige objecten in zijn opnamen.

Grafisch design en symmetrie, Wes Anderson stijl in fotografie.

Symmetrie kan unieke, effectieve portretten maken.

Evgeniya Porechenskaya – rechtenvrij

 

Symmetrie en interieur.

Grafisch design en symmetrie

©Mazura1989 | Moderne interieurtafel en stoelen

 

We kennen allemaal de regel van derden, vooral de bewering dat een gecentreerde, rechtlijnige compositie de visuele interesse vermindert – vooral bij het maken van portretten.

De stijl van Wes Anderson vliegt daartegenin. Bordwell stelt dat Anderson’s stijl een “schilderkunstige” of sterk picturale benadering kan creëren waarvan de “statische en passiviteit…. de connotaties van een geposeerde foto draagt”. Of, gezien Anderson’s liefde voor grote groepsfoto’s, roept zelfs “over-posed high school jaarboek shots” op. (Wij wensen dat onze jaarboek foto’s er net zo goed uitzien als alles in een Wes Anderson film.)

De volgende keer dat je aan een portret werkt, waarom niet even de regel van derden vergeten en een beetje symmetrie gebruiken om dat beeld echt te laten opvallen?

 

Grafisch design en symmetrie

©Sidarta | Detail van de reis van een jong stel

 

Symmetrie kan grappig zijn.

De films van Wes Anderson kunnen hilarisch zijn, maar de humor komt niet alleen uit de dialoog. Bordwell schrijft dat symmetrie een “statisch geometrisch kader creëert dat een  komische kwaliteit kan oproepen”. Anderson’s films laten zien dat symmetrische bij opnames bijna alles amusant afwijkend kunnen maken. Dat is de moeite waard om te onthouden als je een beetje humor of grillen wilt introduceren in je volgende project.

Wes Anderson symmetrie.

 

Grafisch design en symmetrie

©Iofoto | Paar in vintage kleding zittend in groene vinyl stoelen

Symmetrie maakt informatie toegankelijker

We hebben allemaal gehoord van de studies die suggereren dat hoe symmetrischer een gezicht is, hoe mooier we het waarnemen. Volgens Mashable is een groot deel daarvan hoe “symmetrie esthetisch evenwicht en proportie brengt” in beelden. Maar symmetrie maakt beelden niet alleen aantrekkelijker. Het verhoogt ook “het gemak waarmee informatie wordt verwerkt”.

Zonder symmetrie zouden veel van de beelden in Anderson’s films beklemmend druk of rommelig overkomen. Maar in zijn handen wordt de rommel toegankelijke visuele prikkels, gemakkelijk te begrijpen en krachtig aangrijpend. Dit maakt symmetrie ideaal voor infographics en andere informatieve beeldprojecten.

Wes Anderson geïnspireerde symmetrie in stijl.

Grafisch design en symmetrie

©Nadya Korobkova | Elegante dame op bloemen

 

 

 

 

Aarzel niet om dit bericht te delen!